...
+31 6 34 70 01 42
info@xclusivecarcarecentre.nl

Wasproces

Wasproces

Op een goede en veilige manier uw auto wassen!
We krijgen erg vaak de vraag wat een goede en veilige manier is om een auto te wassen. Wij delen onze kennis graag en geven in onderstaand artikel graag meer uitleg over wat wij een goede en vooral veilige manier vinden om uw auto te wassen/onderhouden.

Bij een goede en veilige manier van auto wassen draait alles om risico beperking, het risico op het maken van waskrassen. Allereerst vinden wij het daarom belangrijk u handwassen aan te raden, ofwel mijd de wasstraat of zoals wij liever zeggen de “krasstraat”. Hoe mooi het ook lijkt bij moderne wasstraten, incl. voor reiniging, etc. Het risico op waskrassen wilt u tot een minimum beperken, en daar behoord de wasstraat absoluut niet toe.

Hand wassen kunt u thuis doen ofwel in een daarvoor bestemde was box, beide zijn mogelijk met onze uitleg. LET OP, was nooit op het warmste moment van de dag (liefst s’ochtends of s’avonds), en indien mogelijk in de schaduw.

In de volle zon wassen kan al snel leiden tot vlek vorming door te snel opdrogen van water en/of shampoo en reinigers. Het is belangrijk om allereerst de auto voor te reinigen d.m.v. hoge druk water, los zittend vuil word op deze manier alvast van de auto weg gespoeld.

Vervolgens brengen we op de nog vieze auto een schuim/snow foam aan met een snow foam lance voor uw hoge druk reiniger. Gebruik een ph-neutrale foam. Wast u uw auto in een wasbox, is het wat ons betreft onverstandig om het schuim te gebruiken.

Laat het snow foam enkele minuten zijn werk doen, het is belangrijk het foam de kans te geven het vuil los te weken.

Vervolgens spuit u de delen die u eerder heeft voorzien van snow foam grondig af d.m.v. hoge druk water.

 Velgen reiniging d.m.v. twee emmersysteem, ph-neutrale velgenreiniger, en daarvoor ontwikkelde borstels en kwasten

 Handwassen d.m.v. microvezel washandschoen

 Afspoelen van wielen en wielkuipen na het handwassen

 Hierna kunt u beginnen met het was/reinigingsproces van de velgen en banden. Wij gebruiken speciale velgenreiniger, spuit de gehele velg in met desbetreffende velgenreiniger (vergeet de binnenkant niet). Wij gebruiken een speciale velgenreiniger omdat deze ph-neutraal is en dus veilig te gebruiken is i.v.m. met een evt. eerder aangebrachte wheelsealent of zelfs velgen coating.

Hierna laat u de velgenreiniger even kort inwerken (enkele minuten), het product kleurt paars wanneer deze in aanraking komt met ijzer deeltjes, zo kunt u gemakkelijk de vervuiling op de velg opsporen.

  De banden kunt u reinigen met APC (All Purpose Cleaner) of Gyeon Quartz Q2M Bug & Grime en een speciale banden borstel.

 

Gebruik een kwast van kunststof met zachte haren voor het reinigen van velgen en banden om beschadigingen te voorkomen

 

Gebruik na afloop van het wassen van de gehele auto een separate doek die je uitsluitend gebruikt om de wielen te drogen

 

Moeilijk bereikbare plekken zoals bijvoorbeeld de boutgaten van de velg kunt u eenvoudig en veilig reinigen met een daarvoor bestemde kunststof kwast.

De binnenkant van de velg of ook wel het velgbed genaamd, reinigt u gemakkelijk met de Gyeon Quartz Wheel brush (Medium of Large). Deze borstel is verkrijgbaar in verschillende maten. Houd bij het kiezen van de juiste maat rekening met de ruimte tussen de velg en de remschijf.

 Het reinigen van het velgbed geeft na de wasbeurt de mooie diepe inkijk in de velg, wat ons betreft echt een pluspunt en laat de zorg voor uw auto goed zien.

Wielen reinigen doe je met een 2 emmer was systeem. Gebruik emmer 1. (dirt/rinse) om uw producten zoals kwasten, borstels en washandschoen in uit te spoelen, alvorens je vers shampoo water uit emmer 2. (wheels) neemt. Op deze manier zorg je ervoor dat je shampoo water schoon blijft. Dit is risico beperking je neemt op deze manier geen vervuiling mee in je uitgespoelde producten. We komen hier later bij het wassen van de lak nog op terug

De spaken van de velgen kun je gemakkelijk reinigen met de daarvoor bestemde washandschoen. Deze washandschoen is special ontwikkeld voor het reinigen van velgen. De handschoen is dun uitgevoerd met een duim uitsparing, hierdoor vormt deze zeer gemakkelijk om bijvoorbeeld de spaken van de velg, wat ons betreft een echte must have. LET OP, gebruik altijd een andere washandschoen voor je velgen dan de washandschoen die je voor de lak gebruikt, remstof bevat ijzerdeeltjes deze wil je niet verplaatsten/over brengen op je lak.

Ben je er zeker van dat je alle plekken van de velgen en banden gereinigd hebt, spuit deze dan af d.m.v. hoge druk water om alle vuil resten grondig te verwijderen.

Nu u de velgen toch aan het reinigen bent is het verstandig om gelijk de wielkasten uit te spuiten. Hier blijft vaak zand kleven. Het is belangrijk om dit tijdens een wasbeurt te verwijderen ook op de plekken waar u het niet ziet. Vast zittend en vochtig blijvend vuil aan de binnenkant van uw wielkasten kan leiden tot roestvorming.

Indien gewenst kunt u op een veilige manier vliegroest/spoorslag (kleine ijzerdeeltjes die zich hechten aan het lakoppervlak) verwijderen door middel van Gyeon Quartz Q2M Iron. Het product kleurt paars wanneer deze in aanraking komt met de ijzerdeeltjes

Indien u hardnekkig vuil of bijvoorbeeld vliegresten wilt verwijderden kunt u gebruik maken van Gyeon Quartz Q2M Bug & Grime, deze veilige reiniger weekt doeltreffend vastzittend vuil los, simpel weg tijdens het wassen de vervuiling verwijderen door middel van de washmitt

Teerpuntjes op het lakoppervlak zijn hardnekkig en lastig te verwijderen, Gyeon Quartz ontwikkelde de Q2M Tar reiniger, dit product is veilig te gebruik i.c.m. ceramische coating of wax, weekt teer puntjes los, simpelweg tijdens het wassen verwijderen d.m.v. je washmitt.

Het reinigen van het cabrio dak kan d.m.v. het wassen met een was handschoen en ph-neutrale shampoo. Is het dak ernstig vervuild is het verstandig een ontvetter te gebruiken zoals bijvoorbeeld APC of Q2M Bug & Grime en een zachte paardenharen borstel om zo het dak te schrobben. LET OP, als u het dak sterk ontvet is het belangrijk deze hierna opnieuw te laten impregneren om vochtig worden of zelfs lekken van het dak te voorkomen.

Hoge druk afspuiten van het cabrio dak; reinig deze goed zodat alle zeep resten zijn verdwenen, ook van de lak

 

Handwassen door middel van een twee emmer systeem en een microvezel washandschoen

 

Microvezel washandschoen

 

Het wassen van de lak doe je wat ons betreft het beste d.m.v. een microvezel washandschoen, dit is een vele malen veiligere manier van wassen dan met een traditionele spons. Wij gebruiken bij voorkeur de Gyeon Q2M Smoothie. Deze was handschoen heeft mooie lange microvezels en is machine wasbaar

Het gebruik van een goede shampoo is zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een ph-neutrale shampoo om de waxlaag of lakverzegeling/glascoating niet aan te tasten. Na een behandeling bij ons adviseren wij bijvoorbeeld de Gyeon Q2M Bathe+ aan.

Het 2 emmer was systeem met grid guards. Misschien wel de allerbelangrijkste tip die wij u mee willen geven. Vul emmer 1. (wash) met lauw warm water en 20-25ml shampoo. Vul emmer 2. (dirt/rinse) half vol met enkel lauw warm water. Voordat je nieuw vers shampoo water pakt spoel je eerst je washandschoen in de spoel emmer (dirt/rinse). Zo blijft het vuil in je vuile (dirt/rinse) emmer. Deze kan bezinken en het vuil blijft vervolgens onder de grid guards die bovendien werveling van het water in de emmer tegen gaan. Je was emmer met shampoo (wash) blijft op deze manier helder en dus schoon. Zo pak je altijd schoon was water en voorkom je het meenemen van vuil op je lak. Voorkom waskrassen, gebruik 2 emmers, welke voorzien zijn van grit quards.

Was het lak oppervlak met de washandschoen, oefen weinig tot geen druk uit op de handschoen en voorkom het maken van krassen. Laat de microvezels hun werk doen en het vuil opnemen, druk uitoefenen is niet nodig.

 

Voor de laatste maal afspoelen van de gehele auto

 

Lakoppervlak en ruiten drogen door middel van een extra grote microvezel droogdoek

 

Wielen drogen door middel van een separate microvezel droogdoek

 

Na het volledig wassen van de lak spoel je de auto volledig af. Dit kan d.m.v. hoge druk water maar hoeft niet. Liefste maakt u gebruik van gedemineraliseerd water, dit verminderd de kans op kalk/vlek vorming. (Wast u aan huis, er zijn waterontharders te koop die aan kunt sluiten op de kraan)

Drogen van de lak kun je wat ons betreft het beste doen d.m.v. een zachte microvezel droogdoek, deze bied u veel voordelen t.o.v. een traditionele natuurzeem. Zo droog je met een microvezel droogdoek gemakkelijk de gehele auto zonder deze uit te wringen, bijkomend pluspunt is dat een microvezel droogdoek machine wasbaar is. Doordat de microvezeldroogdoek erg zacht is, zal krasvorming tot een minimum beperkt worden.

Wij adviseren u de Gyeon Q2M silk dryer.Als laatste droogt u de velgen met een droogdoek om vlek vorming of uitlopen van waswater te voorkomen. Gebruik een andere doek dan de doek die je voor het lakoppervlak gebruikt. (resten niet volledig verwijderde remstof die in je doek komt kan het lakoppervlak beschadigen, remstof bestaat voor 90% uit ijzerdeeltjes!)Hopelijk is deze uitleg duidelijk, dit is het advies dat wij u mee willen geven als bestaande klant of wellicht nog toekomstige klant.Heeft u nog vragen en/of opmerkingen dan horen wij het graag van u.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.